/brokenthinker/files/img/007/worldartsaward2002THINKER.jpg

De Denker als World Award, 2002

In 2002 won Michael Jackson de World Award. De prijs, een replica van de Denker, werd in verschillende categoriën uitgereikt op internationale mannendag. Twee jaar eerder waren de prijzen in het leven geroepen door de Oostenrijkse pr-goeroe Georg Kindel en hedgefund-ondernemer Christian Baha.

Kindel was ervan overtuigd dat de invloed van testosteron op de mannelijke hersenen de oorzaak is van het geweldadige karakter van de mens – en dat vrouwen niet in staat zijn tot soortgelijke gruwelijkheden. Mede door deze aanleg voor geweldadigheid stelde Kindel voor om World Men’s Day te gebruiken voor introspectie en zelf-kritiek, en niet voor een viering van mannelijkheid.

De prijzen werden tijdens een groot gala in Wenen uitgereikt. Jackson zei last minute af, maar dankte het publiek en de jury, onder leiding van Michael Gorbachov, in een eerder opgenomen videoboodschap.

Andere winnaars waren onder andere Paus Johannes II, Michael Douglas, Morgan Freeman, Yusuf Islam (Cat Stevens), The Bee Gees, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Steven Spielberg, Richard Branson en Ted Turner.

In 2004 veranderde de naam van World Award in Women's World Award. De winnaressen, kregen geen Denker maar een glazen bokaal van een gestileerde vrouwenfiguur en een wereldbol. In 2009 veranderde de naam opnieuw, nu in het genderneutrale Save The World Award. Jackson won de prijs opnieuw, maar postuum. Het was de laatste keer dat de prijs werd uitgereikt, door de economische crisis van 2008 was financiering niet meer mogelijk.